Nysted Orgelmuseum

Sound Scape - 

koncerter for lyd og kreativitet 2025


  • Denne nytænkende koncertrække bringer ny musik og kreativitet til orgelmusikken, specielt designet til at tiltrække børn, unge og ungdommelige sjæle.


  • Sound Scape udforsker orgelmusikkens grænser ved at kombinere historiske orgler med moderne toner og eksperimentelle værker.


  • Oplev en række koncerter med unge talenter og anerkendte orgelprofessorer, der underviser og inspirerer den næste generation af musikere.


  • Deltag i Sound Scape og lad dig inspirere af en festival, der fejrer både tradition og innovation, og viser, hvordan orgelmusik kan være spændende og relevant for den nye generation.


  • Oplev den unikke musikalske atmosfære ved festivalens koncerter i orgelmuseet, hvor de historiske orgler skaber den perfekte ramme. Vores mål er at berige publikum med en dybere forståelse for orglernes historie og musikken, hvilket garanterer en berigende musikoplevelse for alle, uanset baggrundsviden. Selv dem uden kendskab til orglet eller kirkemusik vil få værdifulde indsigter med hjem.


  • Koncerterne præsenterer 15 bevaringsværdige orgler. Du vil opleve højtkvalificerede solister og kammermusikensembler i verdensklasse.


  • Gæsterne kan nyde den fortryllende natur og kulturarv i særlige omgivelser, mens de får mulighed for en forfriskning i koncertpausen eller før og efter koncerten med den smukke udsigt til Rørsøen.


  • Billetter : Voksen 150-kr.; Unge 90-kr; Medlemmer af Venneforeningen i 2025 : 120-kr.


  • Læs mere og få BILLET klik på billederne.

Lørdag d. 14/6 kl. - 15.00

Nordisk folkemusik iklædt nye klange med dansede rytmer og levende anekdoter

Tobias Dahl - orgel, klaver


Med dansende rytmer og levende fortællinger – en aften med Tobias Dahl Osenbrüg

Glæd dig til en koncert, hvor traditionen får nye sko at danse i!


Organist og folkemusiker Tobias Dahl Osenbrüginviterer os ind i et lydlandskab, hvor gamle dansemelodier får nyt liv. Med egne kompositioner, legende improvisation og friske arrangementer af traditionel musik tager Tobias folkemusikken med på en rejse – fra de støvede nodebøger til nutidens klangfulde og rytmiske univers.

Undervejs deler Tobias også medlevende og underholdende anekdoter, der åbner musikkens historie for publikum og kaster nyt lys over melodiernes oprindelse og liv.


Vi skal blandt andet høre smukke og næsten glemte bryllupsmelodier – musik, der engang klang under bondebryllupper og fester, men som i dag sjældent bliver spillet.


Turen går også til Fanø, hvor melodierne stadig lever i både dans og musik. Her har generationer overleveret musikken mundtligt, og vi kommer helt tæt på den levende tradition, der endnu i dag lyder til øens højtider og hverdage. Tobias spiller blandt andet musik fra brødrene Basts nodebog– to kordegnesønner fra Lolland, som drog til København og blev præster, men som hele livet samlede og nedskrev folkemelodier i stor stil.

Alt dette – og meget mere – formidles denne aften med Tobias ved orgel og klaver.


Tobias Dahl Osenbrüg(f. 1993) er orgelsolist, komponist, folkemusiker og underviser. Til daglig er han organist og korleder ved Trinitatis Kirke i Fredericia. I maj 2024 debuterede han fra konservatoriets solistklasse på Syddansk Musikkonservatorium.

Han er også kendt som den ene halvdel af folkemusikduoen Ravdal, og i 2022 udgav han sin første nodesamling:
"Bryllupsmusik i en dansk folkemusiktradition"– otte marcher, menuetter og danse arrangeret for orgel.

 


Billetter : Voksen 150-kr.; Unge 90-kr; Medlemmer af Venneforeningen i 2025 : 120-kr.


Lørdag d. 21/6 kl.- 15.00

Orgel som orkester - leg med kendte toner, fra populære orkesterværker til improvisationer over kendt musik

Erik Kolind – orgel


En interaktiv rejse fra klassiske hits til levende improvisationer.

Når Erik Kolind sætter sig til orglet, åbner han et helt musikalsk univers – fra stille klangflader til orkestrale udladninger. Koncerten spænder over flere perioder i musikhistorien og viser orglets evne til både at bære romantikkens varme og barokkens struktur – og alt derimellem.


Med improvisation som en rød tråd og et åbent rum for leg, inviterer Erik publikum til en koncert, hvor musik opstår i nuet. Måske kommer der sedler i en hat og temaer fra salen, som bliver til musik på stedet – hvem ved?


Erik Kolind er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, med videre studier i Lübeck og Paris, og har bl.a. stået bag den sceniske debutforestilling Skyggerne er det der må falde. Han har tidligere virket som 2. organist og producent i Holmens Kirke, og har siden 2016 været organist i Store Magleby Kirke.

Derudover underviser han på musikkonservatoriet i liturgisk orgel og improvisation samt nye, rytmisk salmer.


Billetter : Voksen 150-kr.; Unge 90-kr; Medlemmer af Venneforeningen i 2025 : 120-kr.

Lørdag d. 5/7 kl.- 15.00

En poetisk rejse med orgel & xun - Poul Høxbro, xun, Jette Mogensen, orgel


Et møde mellem øst og vest, fortid og nutid – mellem den 7.000 år gamle kinesiske lerfløjte xunog det moderne kirkeorgel. Som de første nogensinde har Jette Mogensenog Poul Høxbroforenet disse to instrumenter i nye, ekspressive kompositioner, skrevet af Jette til netop denne unikke konstellation.


Koncerten spænder fra sarte klange til fuldt brus, fra minimalistiske linjer til virtuositet. Vi hører både orgelsoloer, fortryllende stykker for xun og orgel, og fløjteekkoer fra fjerne tider.


Jette Mogensen & Poul Høxbro – grænsebrydende musikalske pionerer

Jette Mogensen er solistuddannet organist og komponist med et klart fokus på fornyelse og nyskabelse.

Hun har haft ansættelser i flere større danske kirker og arbejder alsidigt med både klassisk og eksperimenterende kammermusik. Hendes kompositioner er altid skrevet for orgel – ofte i dialog med kor eller soloinstrumenter – og hun er en aktiv improvisator, der har deltaget i mange koncerter og projekter både i Danmark og udlandet. Som den eneste danske deltager i det nordiske forskningsprojekt [re]thinking improvisationhar hun været med til at sætte nye standarder for orgelimprovisation i en kunstnerisk og forskningsbaseret sammenhæng.


Poul Høxbro er fløjtenist, slagtøjsspiller og en ægte kunstnerisk pioner. Hans musikalske virke spænder fra vikingetidens melodier til moderne fusionsmusik og nykomponerede værker. Med koncerter på fem af klodens syv kontinenter har han med sine helt særlige instrumenter – bl.a. den kinesiske xun, den irske low whistle og kombinationen af fløjte og slagtøj – givet publikum verden over unikke musikalske oplevelser. Hans virke omfatter både solooptrædener og samarbejder i et væld af sammenhænge: kammermusik, orkester, teater, opera, musical, film, folk og eksperimentel musik.


Sammen udforsker Jette Mogensen og Poul Høxbro klanglige grænselande og skaber musik, hvor tradition og nytænkning mødes i en stærk og sanselig helhed.


Billetter : Voksen 150-kr.; Unge 90-kr; Medlemmer af Venneforeningen i 2025 : 120-kr.

Søndag d. 17/8 KL. - 16.00

Rytmisk orgelkoncert & Mads Granum Trio


Regitze Glenthøj - vokal, Mads Granum - piano & orgel, Matthias Petri - kontrabas


Rytmisk Orgel -  KIRKEORGEL – Som du aldrig har hørt det før!


Opdag den musikalske fusion, hvor mads blander klassiske salmer med bebop, ragtime, salsa, calypso og funk på en helt ny måde.


Mads Granum er pianist, komponist, producer og organist. Han kombinerer hans rytmiske og klassiske baggrund, og giver de traditionelle melodier og traditionen et moderne twist. Granum har optrådt til koncerter og festivaler i Europa, Rusland og New Zealand og hans nodehæfte med rytmiske orgelpræludier er solgt til organister over hele verden. 


Billetter : Voksen 150-kr.; Unge 90-kr; Medlemmer af Venneforeningen i 2025 : 120-kr.

Søndag d. 31/8 KL. -  15.00

Familiekoncert: Sergej Prokofjev Peter og Ulven

Ved orgel: Teresemarie Lisiux,

Fortælling: Søren Ulrichs


Familiekoncert: Sergej Prokofjev Peter og Ulven Ved orgel: Teresemarie Lisiux, Fortælling: Søren Ulrichs. I denne familiekoncert præsenteres Sergej Prokofjevs klassiske værk "Peter og Ulven".


Med vores udgave af Peter og ulven, vil vi gerne være med til at bringe den klassiske musik og eventyrfortælling ud til den yngre generation. Vi føler det er vigtigt at give børnene en indsigt i den store mangfoldighed og de mange facetter der er i den klassiske musik. Netop et stykke som Peter og ulven giver et indblik i, hvor stor en spændvidde der er i den klassiske musik, og når man sætter musikken sammen med et medrivende eventyr får det begge dele til at blive større. I nogle tilfælde kan 1+1 godt blive 3


Vi ønsker at være med til at viderebringe en del af den klassiske musikkultur til den næste generation og at udbrede kendskabet til orglet som er et fantastisk instrument med muligheder udover det sædvanlinge. I orgelet har man alle muligheder for skabe illutionen om et orkester. Historien fortælles med mange virkemidler.

Tersemarie og Søren har arbejdet sammen i mange forkellige musikalske sammenhænge, både solistiske men også som sangere i bla vokalensemblet H C Andersen Vokalensemble og diverse mindre vokalensembler.

Teresemarie Lisiux er uddannet pianist fra Syddansk Musikkonservatorium og skuespillerskole i Odense og desuden også uddannet organist og kordirigent og har virket som organist i bl.a. Fredens kirke i Odense og Nyvangskirken i Kalundborg.


Teresemarie er desuden en trænet sanger med en omfattende koncertvirksomhed både som sanger og som pianist. Fra 2013- 2022 kordirigent for Vestsjællands Kammerkor hvor hun bla. lavede et stort arbejde for kulturudveksling med både Tyskland og Italien.


I denne periode opførelse af en række større værker fra 2015-2022 i både DK og Italien. I 2019 Mozarts C-mol messe med 50 mand stort kor og 26 mand stort orkester. I 2022 fire opførelser af Dvoraks Messe i D dur. op 86. Kulminerende med en messe i Peterskirken. Desuden er Teresemarie klaverlærer, akkompagnetør og lærer på talentklassen på Musisk skole i Sorø.


I 2024 har Teresemarie igen taget på tourne til både Peterskirken, Pauluskirken og til Assisi sammen med Kolding drenge og mandskor -samt to soloorgelkoncerter i Rom.


I år skal hun både spille på Færøerne og opføre Messias i Vipperød.


Ydermere venter spændende koncerter med tenoren Valdemar Villadsen.


Søren mUlrichs er skuespiller og sanger med engagementer fra bla Folketeateret, Odense Teater og Fredericia Teater, hvor hovedvægten har ligget i musicalgenren. Søren er desuden en af Danmarks mest benyttede dubbere ( indtaling af tegnefilm ), hvor han har lagt stemme til bla Kong Julian fra Madagascar filmene, Patrick Søstjerne fra SvampeBob Firkant serien og filmene og mange mange flere.


Vi ønsker at introducere den yngre generation til klassisk musik gennem dette spændende eventyr, der viser den store mangfoldighed i genren.


Billetter : Voksen 100-kr.; Barn 60-kr; Medlemmer af Venneforeningen i 2025 80-kr.

  • Med Festivalkoncerterne er vi med til at berige Nysted Kultursommer arrangementerne.


  • Festivalen ville ikke have været mulig uden den uvurderlige støtte fra Guldborgsund Kommune, Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond,